YogaWise voor ademtherapie en yoga bij ademklachten, zoals kortademig zijn, astma, buiten adem

Breath

Ja, ik neem contact op!

Leer gezond te ademen

Als je geboren wordt adem je op een gezonde manier: vanuit je middenrifgebied

Gezond ademen is noodzaak. Als baby wist je precies hoe het moest! In de loop der jaren kan je adem verstoord raken. Je ademhaling kan door allerlei oorzaken in kwaliteit achteruitgaan, bijvoorbeeld door een verkeerde lichaamshouding, een ziekte, zittend werk. Ook een prestatiegericht leven beïnvloedt de kwaliteit van je ademhaling. Zonder dat je het weet, houd je je adem vast terwijl je je doelen en deadlines probeert te halen, thuis en op je werk. Er ontstaan klachten in je lichaam en onrust in je mind. Je komt adem tekort.

Heb je last van een of meer van de volgende klachten?
 • benauwdheid of kortademigheid, al of niet gerelateerd aan Corona
 • hoge borstademhaling, hartkloppingen en hyperventilatie in rust toestand of tijdens het sporten
 • burn-out klachten, totale vermoeidheid en overspannenheid
 • tintelingen, duizeligheid
 • spanning en gejaagdheid, rusteloosheid en nervositeit 
 • depressie, angst en paniek
 • slapeloosheid, moeilijk inslapen of doorslapen
 • zorgen en onrust bij een chronische of ernstige ziekte
 • psychische overbelasting door ingrijpende veranderingen in je leven
Dan wordt het de hoogste tijd om weer te leren vrij en ruim te ademen!

Na twee of drie bijeenkomsten merk je al verbetering. Je gaat leren weer op een gezonde manier te ademen. Wat we gaan doen bij de ademtraining/coaching:

 • je krijgt heldere uitleg over de werking van het middenrif, de belangrijkste spier bij het ademen en de andere ademhalingsspieren
 • je krijgt inzicht in jouw manier van ademen en we maken een persoonlijk plan
 • je gaat goed voelen wat het verschil is tussen een borstademhaling en een gezonde middenrifademhaling
 • je wordt gestimuleerd om zelf thuis met je adem te gaan oefenen aan de hand van audio-oefeningen, aangevuld met mooie ontspanningsoefeningen
 • je leert gezond door te ademen in je dagelijkse leven en bij bewegen en sporten
 • je weet hoe je door gezond ademen spanning en stress kan verminderen of voorkomen
 • je leert hoe je, door te letten op je adem, beter in het ‘nu’ kan blijven
 • we maken gebruik van beeld en geluidsmateriaal en je ontvangt duidelijke hand-outs, audio’s en video’s
 • je krijgt al het gebruikte materiaal digitaal toegestuurd zodat je er voor altijd over beschikt.
Wat zijn de resultaten?
 • je klachten van hyperventilatie en benauwdheid verminderen 
 • je middenrifspier wordt sterker waardoor deze beter functioneert
 • hierdoor voel je je energieker en minder snel moe
 • je uithoudingsvermogen met sporten en bewegen verbetert
 • je ervaart meer zelfbewustzijn en bent meer aanwezig ‘in het moment’
 • je kunt beter je momenten van rust pakken en grenzen aangeven
 • je begrijpt het ademproces en weet wat je kan doen als de spanning oploopt
Corona en schade aan het middenrif

“Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben ontdekt dat het coronavirus bij ernstig zieke patiënten het middenrif, de belangrijkste ademspier, beschadigt. Bekend is dat veel herstellende coronapatiënten last houden van ’onbegrepen’ kortademigheid en vermoeidheid.” 

Hoogleraar pathofysiologie Coen Ottenheijm, werkzaam bij het UMC, spreekt over ‘middenrifzwakte’ en zegt: “Je zou ademspiertraining kunnen overwegen om het middenrif iets sterker te maken en het uithoudingsvermogen te vergroten. Ook door het trainen van bewuster en dieper ademhalen is kortademigheid tegen te gaan.” Bron: NH Dagblad, 16 november 2020.

Het is mijn specialiteit om jou de beste wijze van ademen te leren en dat is de middenrifademhaling. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze manier van ademen de meest gezonde is, omdat het een verbetering geeft van álle vitale lichaamsfuncties zoals de bloedsomloop, werking van het hart en de longen, het centrale zenuwstelsel, de spieren, de spijsvertering en de hormoonhuishouding. 

Ontdek de noodzakelijke middenrifademhaling

De meeste mensen weten wel dat een buikademhaling beter is dan een borstademhaling. Maar met welk gedeelte van de buik men moet ademen, de boven-midden- of onderbuik, daarover bestaat verwarring. En de meeste mensen weten al helemaal niet dat de gezonde middenrifademhaling een driedimensionale ademhaling is waarbij meerdere spiergroepen betrokken zijn.

Ook is het helaas zo dat mensen vaak ten onrechte verkeerde ademoefeningen krijgen waarbij geleerd wordt om tussen de in- en uitademing de adem een paar tellen vast te houden. Dit is zeer ongezond! De basis adembeweging behoort vloeiend en gelijkmatig te zijn en zonder pauzes.

Yvonne heeft in de afgelopen 15 jaar al honderden mensen geholpen om vanuit het middenrifgebied te gaan ademen. Mensen die vaak al jarenlang met onbegrepen klachten rondliepen pakten de kennis en praktische benadering met beide handen aan en gingen er mee oefenen. Wat een wereld van verschil in bijna alle gevallen!

Mogelijkheden en aanpak

Yvonne Dekker biedt een complete aanpak: body - breath - mind - soul. Al deze aspecten zijn met elkaar verbonden. Jij bepaalt wat je nodig hebt en waar je wilt insteken, of het nou je lichaam, adem, geest of ziel is. Je krijgt advies en in alle gevallen zorgvuldige ondersteuning en begeleiding.

Eén ding is zeker: Yvonne staat voor een persoonlijke aanpak en maatwerk.

Referenties

"De adem coaching bij Yvonne heeft me meer gegeven dan ik ooit had kunnen denken. Ik wist eerst eigenlijk niet echt wat het middenrif precies is en waarom het belangrijk is voor een gezonde adem. Yvonne legt alles zo rustig en duidelijk uit. Wat het middenrif is, waar het zit en hoe je het kan gaan voelen. Ik hyperventileerde vaak. Nu bijna nooit meer. Wat een verschil! Ik ben ook veel minder gespannen en minder snel moe. Een gezonde adem is voor mij nu de basis en inmiddels een ‘anker’ als ik wil ontspannen of even tot mezelf wil komen.”  Sandra, 43 jaar

“Ik heb in het verleden weleens yogalessen gevolgd. Daar ging het over dat je ademhaling ‘laag’ moet zijn vanuit je buik en niet te hoog mag zitten. Van Yvonne heb ik geleerd hoe het echt in elkaar steekt. Het is duidelijk dat zij veel ervaring heeft en theoretisch goed onderlegd is. Ze besteedt veel aandacht aan het uitleggen hoe de middenrifademhaling rondom werkt. Daarna is het oefenen geblazen…. Dan ga je langzamerhand ervaren hoe fijn deze ademhaling voelt. De video’s en ingesproken ontspannings- en meditatieoefeningen zijn een hele goede ondersteuning. Yvonne heeft een warme en duidelijke stem wat helpt om de oefeningen goed te doen. Ik ben blij dat ik de stap heb genomen naar Yvonne, ik heb veel van haar geleerd.“   Ellen, 49 jaar